Uši širom otvorene

Jačanje kompetencija učenika s oštećenim sluhom i drugim oštećenjima

  • RSS
  • Delicious
  • Facebook
enhr

« Uši širom otvorene » – U ovom projektu nitko nije isključen

Projekt « Uši širom otvorene – Jačanje kompetencija učenika s oštećenjem sluha i drugim poteškoćama » ima svrhu uklanjanja predrasuda spram osoba s oštećenjem sluha i drugim poteškoćama i povećavanja njihove zapošljivosti putem stručnog usavršavanja i razvijanja i primjene novih modela poduke i rada u ugostiteljskom sektoru.

Svoju svrhu projekt namjerava ostvariti jačanjem strukovnih (ugostiteljskih) i socijalnih kompetencija učenika Centra “Slava Raškaj” i učenika u programu pomoćnog zanimanja kuhar/ slastičar u redovnoj strukovnoj ugostiteljskoj školi u Bjelovaru, jačanjem kompetencija nastavnica i nastavnika redovnih strukovnih škola (ugostiteljskog smjera) te osposobljavanjem, informiranjem i poticanjem predstavnika/ca poduzetnika za uključivanje osoba s invaliditetom u tržište rada. Stoga projektne aktivnosti među ostalim sadrže osposobljavanje učenika s poteškoćama za rad putem praktičnih radionica iz kuharstva/ slastičarstva u simuliranom restoranu i radionica za jačanje psihosocijalnih kompetencija za rad, informativne seminare za poslodavce i nastavnike/ce te studijski posjet u Nizozemsku.

Uz ove aktivnosti napravit će se i koristiti DVD i priručnik kojima je cilj nastavnike informirati o karakteristikama učenika s različitim razvojnim teškoćama te im prikazati specifičnosti načina učenja i rezoniranja tih učenika, kako im individualizirati pristup,  prilagoditi program, kako prezentirati obrazovne sadržaje te na koji način ispitivati znanje. Objasnit će im njihove emocionalne i socijalne teškoće te mogućnosti prilagodbe i pružanja podrške uz primjere dobre prakse u zapošljavanju i vođenju karijere.

Projekt se financira iz pretpristupnih fondova Europske unije (IPA). Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a provodi ga Centar za odgoj i obrazovanje «Slava Raškaj», Zagreb. Izvodi se u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Gradom Zagrebom i Turističko-ugostiteljskom i prehrambenom školom Bjelovar te uz suradničku pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Zagreb i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Riječima Tihomira Žiljka, djelatnika Pučkog otvorenog učilišta Zagreb i partnera u projektu: «Ovim projektom se na najbolji način pokazuje djelotvorno partnerstvo u  provođenju inkluzivnog strukovnog obrazovanja na načelima cjeloživotnog učenja. U ovom projektu nitko nije isključen. Ruše se administrativne barijere, a obrazovne ustanove nastoje na najbolji način pomoći mladim osobama u jačanju njihove zapošljivosti kroz jačanje strukovnih kompetencija ali i  unapređivanjem komunikacijskih vještina, timskog rada, njegovanjem otvorenosti za stalno učenje.»

Ovaj članak je dostupan i na: English

Projekt financiraju:

Popularne vijesti

Bjelovar – Slava R

U srijedu, 1.12.2010. su nam došli kolege profesori iz Bjelovara ...

Otvoreni poziv na pr

Poštovani, Čast nam je obavijestiti Vas da ste pozvani da sudjelujete ...

Krenule uvodne radio

Dana 24.11.2010. krenule se uvodne radionice jačanja psihosocijalnih kompetencija za ...

Prezentacija službe

Dana 9. svibnja 2011. je održana prezentacija za javnost povodom ...

DVD je snimljen!

Dana 21.11.2010., u prostorijama Centra “Slava Raškaj” je održano snimanje ...